De medewerkenden aan de cantate Poorten Sions


Gemengd koor en mannenkoor

Het gemengde koor wat deze cantate heeft opgenomen en uitgevoerd heeft als basis het Rehobothkoor en het Rehoboth-meisjeskoor uit Kootwijkerbroek. Deze koren worden aangevuld met een speciaal voor dit project samengesteld projectkoor "Sion". De totale koorgroep bestaat nu uit 132 leden, waarvan maar liefst 40(!) mannen. 

Voor de uitvoering van de 8 psalmen uit de cantate (zie de pagina met de volledige tekst) wordt deze koorgroep versterkt met het Mannenkoor Rehoboth uit Geldermalsen.


Arjen Leistra: hoofdorgel

Arjen Leistra (Delft, 1973) studeerde orgel en kerkmuziek respectievelijk aan de conservatoria in Rotterdam en Den Haag. Zijn docenten waren Arie Keijzer en Ben van Oosten (orgel DM en UM) en Marijke van Klaveren en Johann Th. Lemckert (kerkmuziek en improvisatie). In 1996 werd Arjen 2e prijswinnaar van de "International Organcompetition" te Dublin (Ierland). Hetzelfde jaar werd hij benoemd tot cantor-organist van de Hoflaankerk te Rotterdam-Kralingen waar hij tevens werkzaam is als orgeldocent. Na zijn afstuderen in 1998 vervolgde hij voor een jaar zijn orgelstudie bij Marie-Claire Alain in Parijs. Arjen Leistra geeft orgelconcerten in het hele land. Hij is verder actief als begeleider van diverse koren op orgel en piano, als continuo-speler (op eigen kistorgel) en als componist. In november 2005 en februari 2008 maakte hij concerttournees naar de Verenigde Staten en gaf recitals in Florida, Georgia en South- en North Carolina. Vanaf september 2008 is Arjen Leistra als organist verbonden aan de Grote Kerk in Schiedam. Van zijn orgelspel verschenen de afgelopen jaren verschillende cd's. De laatste: “Robert Schumann: Werke für Pedalflügel” verscheen in december 2007 en kreeg, net als de vorige cd’s veel lovende recensies.  

Meer informatie is te vinden op zijn website: www.arjenleistra.nl  


Gerard Harbers: kistorgel

Gerard Harbers (1974) ontving op zevenjarige leeftijd zijn eerste orgellessen. Zijn muzikale opleiding vervolgde hij jarenlang bij respectievelijk Gerard Keilholtz en Dick Sanderman. Om zich verder te bekwamen op het gebied van improvisatie studeerde hij nadien een aantal jaren bij Sietze de Vries. Gerard behaalde het getuigschrift Kerkmuziek voor de Cursus Kerkelijk Orgelspel van de VOGG. Hij was hoofdbestuurslid van de VOGG van 2003 tot 2007. Gerard Harbers is van1995 tot 2006 kerkorganist geweest in de Zuiderkerk van de Gereformeerde Gemeente te Rijssen. Sinds 2007 is hij als kerkorganist verbonden aan de Gereformeerde Gemeente van zijn woonplaats Apeldoorn. Hij is als vaste organist verbonden aan diverse koren en verleent als koorbegeleider veelvuldig zijn medewerking aan concerten en cd-opnamen.

 


Margareth Beunders: alt 

Margareth Beunders studeerde solozang bij Annette de la Bije, Nelly van der Spek en Henk Smit. Zij specialiseerde zich in historische uitvoeringspraktijk bij de countertenor Alfred Deller en bij dirigent Philippe Herreweghe, en ze deed aanvullende studies bij de bekende Nederlandse alt Aafje Heynis.

Haar carrière raakte in een stroomversnelling na een Vara-matinee in 1980, en na haar verschijnen in het AVRO-televisieprogramma “Jonge mensen op het concertpodium”. In de afgelopen 25 jaar stond zij, behalve in Nederland en België, op concertpodia in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië, de Verenigde Staten en in Israël.

Vanwege haar bijzondere stem wordt Margareth Beunders vaak gevraagd voor o.m. het zingen van de altsoli in Mahlersymfonieën. Daarnaast beheerst zij een uitgelezen liedrepertoire waarin de namen van alle grote componisten vertegenwoordigd zijn. Verder wordt zij frequent uitgenodigd voor oratoriumconcerten, vanwege haar grote affiniteit met religieuze muziek van Bach en Händel. Meer informatie is te vinden op de website www.margarethbeunders.nl  

 


Koperkwintet Imperial Brass 

Een uniek en breed inzetbaar koperensemble, bestaande uit professionele blazers van hoog niveau. Inmiddels is ‘Imperial Brass’ een gevestigde naam in de koorwereld, maar ook verzorgt het ensemble cd- en tv opnames, avondvullende concerten en muzikale intermezzo’s bij grote evenementen.

Arjan Post is oprichter en manager van het ensemble, dat bestaat uit 4 tot 16 koperblazers en naar believen uitgebreid kan worden met slagwerk en orgel. De blazers zijn allen werkzaam als uitvoerend musicus in diverse orkesten en ensembles in het land. Enkelen zijn ook docent. Maximale flexibiliteit is ook mogelijk dankzij de speciaal voor ‘Imperial Brass’ geschreven arrangementen van o.a. Gerhart Drijvers en Arjan Post. Verschillende malen heeft Imperial Brass aan het bekende EO tv programma Nederland Zingt meegewerkt, zowel als kwartet als met 16 blazers. Ook aan diverse cd-opnames en concerten van koren werkt Imperial Brass regelmatig mee. Imperial Brass heeft 2 cd’s opgenomen; 1 met de bekende organist Martin Mans en 1 met sopraan Johanni van Oostrum (winnares Una Voce Particolare 2006) . Bijzonder onderdeel van Imperial Brass is Imperial Power, dat voornamelijk op grote evenementen en feesten de openings- of slotact is.

Alle informatie over Imperial Brass is te bekijken èn beluisteren op hun website: www.imperialbrass.nl


 

 

 

 

 

 

Maaike-Merel van Baarzel: altviool

Maaike-Merel van Baarzel is op acht jarige leeftijd begonnen met de altviool. Na een aantal jaren werd zij aanvoerder van de altviolen van het Viotta jeugdorkest te Den Haag. Haar docent toentertijd was Vincent Peters (altviolist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest). Met haar voormalige strijkkwartet won Maaike-Merel een aantal prijzen, waarvan onder andere de eerste prijs bij het Nationaal Studenten Kamermuziek Concours en de derde prijs bij het Charles Hennen Concours. Momenteel studeert ze in haar vierde jaar aan het conservatorium te Utrecht bij Richard Wolfe en Prunella Pacey. Ze is aanvoerder geweest bij verscheidene studentenorkesten in Nederland. In juni 2007 heeft Maaike-Merel samen met Floris Mijnders de solo-partijen mogen vertolken van Don Quichotte van R.Strauss met het Utrechtsch Studenten Orkest. Ook remplaceert ze bij het Magogo Kamerorkest en het Nederlands Kamerorkest.

Maaike-Merel heeft masterclasses gevolgd van o.a. Ken Hakii, Esther Apituley, Valentin Stanciu, Georg Hamann en Ashan Pillai. In augustus 2006 heeft ze met succes een twee weken durende masterclass afgesloten van de grote altviolist Yuri Bashmet aan de Accademia Musicale Chigiana in Siena te Italië.

Martha Bijlsma: cello

Martha Bijlsma (1985) begon op haar achtste met cello spelen. Gedurende haar middelbare schooltijd studeerde ze twee jaar bij Lenian Benjamins aan de vooropleiding van het Utrechts conservatorium. Momenteel studeert Martha in het vierde jaar bij Ran Varon en zal ze deze zomer haar Bachelorexamen doen. Naast haar studie heeft Martha in verschillende orkesten gespeeld, zoals het Jeugd Orkest Nederland o.l.v. Jurjen Hempel, waarmee ze concertreizen maakte naar België, Duitsland, Schotland en Ierland.

In 2006 studeerde ze met het Kaleidos Kwartet in de deeltijdopleiding van de Nederlandse StrijkKwartet Academie in Amsterdam. Naast de lessen bij Stefan Metz verzorgde ze met het Kaleidos Kwartet regelmatig concerten.Martha speelt in diverse kamermuziekformatie; zo vormt ze een vast duo met pianiste Kanako Inoue en speelt ze geregeld met het Kaleidos Trio.

In de afgelopen jaren volgde Martha masterclasses bij o.a. Jaap ter Linden, Raphael Wallfisch, Marcio Carneiro, Timora Rosler, Leonid Gorokhov, het Utrecht String Quartett en het Parkanyi Kwartet. Ook speelde ze tijdens het Leo Smit Festival in Amsterdam en volgde ze solo- en kamermuziekcursussen in Spanje, Zwitserland en Frankrijk.

TERUG NAAR VORIGE PAGINA