Dat ik iets voor orgel wilde doen met kerstliederen, stond voor mij al lange tijd vast. De manier waarop ik dit zou moeten realiseren, werd voor mij duidelijk bij een bezoek aan de orgelbouwfirma Oberlinger in januari 2003. Zij zijn met een groot en zeer veelzijdig bedrijf (orgelbouw, piano- en klavecimbelrestauratie, grote muziekwinkel, orgelmuseum en concertzaal) gevestigd in Windesheim, nabij Frankfurt am Main. De firma Oberlinger koppelt traditie aan innovatie en durf. Zij ontwerpen en bouwen hun orgels als kunstwerken van klank, techniek en architectuur. In de Kunst mag er volgens hen geen stilstand wezen; dat moet worden beschouwd als achteruitgang. Oberlinger ontdekt nieuwe technieken waar anderen hun onderzoek hebben afgesloten.

Die filosofie spreekt mij aan; doe eens wat ánders dan een ander maar mét gebruik van traditionele vormen. Zo worden de oude, vertrouwde melodieën in de eerste en de laatste kerstsuite gekoppeld aan een eigentijds orgel en een persoonlijke compositiestijl terwijl de derde suite een klankidioom heeft, wat nauw aansluit bij de Franse romantiek. De tweede suite daarentegen is in Barokstijl geschreven. Ik hoop dat men het mij wil vergeven dat ik af en toe eens een knipoog geef naar bestaande composities van J. Pachelbel, C. Franck en J. Zwart. 

Als aanvulling op deze info hierop delen we u mee dat deze CD niet een gewóne CD wordt maar een zogenaamde CD EXTRA
Omdat dit een onbekend fenomeen is, zijn wij u enige uitleg verschuldigd,

Deze CD is een audio-CD en tegelijk CD-ROM. In een gewone CD-speler is het een audio-CD, in de computer een CD-ROM. Op deze CD-ROM staat achtergrondinformatie over de muziek, de componist en de orgels die hij op deze cd bespeelt. Tevens zijn er prachtige kleurenfoto’s te zien van die orgels en de locaties waar deze instrumenten in staan.

Bovendien staat er op deze CD-EXTRA een videofragment van de CD-opnames.

 Om u een indruk te geven van de CD, volgen hieronder enkele foto's van de daarop te horen orgels. 

Bekijk ook de links onder aan deze pagina!

Oberlinger orgel te Vallendar

Historisch Stumm orgel te Windesheim

Oberlinger orgel te Windesheim

Enkele muziekvoorbeelden.
Grote foto's van het orgel te Vallendar.
Grote foto van het concertorgel te Windesheim.
Inhoud en prijs van boek en CD.